+31 (0)6 46 31 57 19 info@musicinmind-raalte.nl

Een bijzondere Ontmoeting…

Het is toch even een soort van schrikken als je plotseling een notaris aan de lijn krijgt…

De verbazing nam bij mij eerst alleen maar toe. Nadat ik kon bevestigen dat ik de eigenaar van Music in Mind was, vertelde zij mij dat ik genoemd was in een nalatenschap van een overleden mevrouw. De naam van deze mevrouw zei mij eigenlijk helemaal niets. Ik zou worden gebeld door een broer van de overledene en dan konden we concrete afspraken maken. Wat betrof die nalatenschap? Het waren allerlei muziekinstrumenten die mevrouw specifiek aan mij en mijn praktijk wilde schenken. Het betreft o.a. een gitaar, twee violen, een accordeon, een ukelele-banjo en een bandoleon.

De daarop volgende dagen was ik in mijn hoofd enorm bezig met dit bericht. Wie was die mevrouw, hoe kende zij mij? Welke connectie hadden we, waardoor zij aan mij gedacht heeft om haar muziekinstrumenten te schenken? Allerlei namen en verenigingen of muziekgezelschappen passeerden de revue. Een koppeling tussen haar en mijn muziektherapie praktijk kon ik niet ontdekken. Ook niet toen ik met de broer van deze mevrouw in gesprek kwam, toen ik de instrumenten in ontvangst mocht nemen.

Een heel bijzonder gevoel, in een huis van een totale vreemde binnenkomen en in gesprek raken met een familielid. Hij las de brief voor waarin de schenking benoemd werd, het bleek dat mevrouw deze brief kort voor haar overlijden had geschreven en achter de pianoklep had neergezet. Meneer kwam deze brief tegen toen hij na de uitvaart in het huis rondliep om de nalatenschap af te wikkelen.

De broer van deze mevrouw vertelde mij een stukje levensverhaal van zijn zus. Hij heeft vooral de laatste weken voor haar overlijden meer contact met haar gekregen en nu tijdens het opruimen en afwikkelen van de laatste zaken na haar overlijden, kwam hij steeds meer te weten wie zij was in haar leven, wat ze betekende voor diverse mensen en welke dingen voor haar belangrijk waren. Mevrouw was nooit getrouwd en had een eigen bedrijf waarvoor zij ook vaak op reis was. Bekende contacten van mevrouw hier in Raalte, zijn mensen die ik niet ken. En hoe zij aan de gegevens van Music in Mind is gekomen, kunnen we beiden niet achterhalen.

Bijzonder is het wel: in de brief schrijft zij hetzelfde korte gedichtje over de kracht van muziek, dat ook op mijn website staat. Ik voel me lichtelijk verward maar ook heel dankbaar dat ik iemand heb mogen “ontmoeten”, al is het na haar overlijden. De instrumenten zullen goed gebruikt gaan worden om mensen te helpen tijdens de muziektherapie die ze bij mij krijgen. Helemaal in lijn met de waarden die deze mevrouw blijkbaar ook had. Zoals het gedicht ook beschrijft:
“Geheeld door al haar klanken,
door de tekst in haar refrein.
Ik zou muziek zo graag bedanken,
zij is mijn beste medicijn.”

(Martin Gijzemijter)

Eigenlijk bedanken we dus de muziek. Een wonder dat muziek zoveel kan betekenen voor een mens.

Of je nu jong of oud bent. Muziek verbindt mensen met elkaar over de dood heen.