+31 (0)6 46 31 57 19 info@musicinmind-raalte.nl

Astrid hommes
mijn verhaal:

“Music was my first love, and it will be my last”

John Miles

Ik ben Astrid Hommes, geboren in Alphen aan den Rijn en getogen op verschillende plaatsen in Noord en Zuid Holland. Vanaf mijn opleiding HBO fysiotherapie heb ik op veel verschillende plaatsen en instellingen gewerkt. Van een fysiotherapiepraktijk in Amsterdam naar een ziekenhuis in Solleftea, Zweden en terug via Winschoten naar Gouda. Tenslotte ben ik in 1999 met mijn man en gezin neergestreken in Raalte. Hier werkte ik met heel veel plezier als fysiotherapeut in de Hartkamp. Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Van blokfluit spelen op de lagere school en pianoles van Frank Mulder tot mijn 18de, naar gitaar leren spelen voor de liedjes bij het kampvuur tot celloles van Corien Kok uit Zwolle. En altijd zingen in verschillende koren. Ook in het cello-ensemble of in een amateurorkest spelen doe ik graag. Juist het samen muziek maken is het allermooiste wat ik ken. Of het nu zingen of een instrument spelen is: pas samen gaat de muziek echt klinken.

“Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven”

Als fysiotherapeut ontdekte ik dat ik vrij gemakkelijk muziek kon toevoegen aan de behandelingen. Vaak had dat verrassende resultaten. Mensen bewogen makkelijker, hadden plezier, werden gestimuleerd en begonnen mee te zingen, terwijl ze eigenlijk niet meer konden praten. Gefascineerd door de kracht van muziek, ging ik op zoek naar verklaring hiervan en stuitte op de opleiding tot muziektherapeut. Deze ben ik gaan doen in Leeuwarden aan het NHL Stenden. Een geheel nieuwe wereld is voor me open gegaan: de wereld van muziek en brein, van klank en psyche, van contact maken door de muziek, van de verbinding krijgen met je emoties en de kwaliteit van leven verbeteren door muziek op recept!

Ik werk heel graag met de oudere mens thuis of in een woonzorginstelling. Ik zoek graag samen met de mantelzorger of het behandelteam uit wat de hulpvraag is. Op die manier kan ik gericht muziektherapie inzetten om bepaalde doelen van de cliƫnt te bereiken. Ook werk ik graag met kinderen met een ontwikkelingsstoornis. Denk dan aan kinderen met een verstandelijk beperking of autisische stoornis. Muziek is de taal van het hart, en raakt meteen aan je gevoel. Zonder te hoeven verklaren kan je met muziek veel leren, uitproberen en je gevoelens uiten zodat je losmaakt wat vastzit, contact krijgen waar dat met woorden niet meer lukt, inzicht krijgen hoe je in elkaar steekt en op welke manier je in verbinding bent met je omgeving. Muziektherapie heeft daardoor invloed op je gedrag en de interactie met mensen in het dagelijks leven.